1. HABERLER

  2. YÖREDEN HABER

  3. TRABZON

  4. Sümela manastırı tarlaya dönmüş
Sümela manastırı tarlaya dönmüş

Sümela manastırı tarlaya dönmüş

14 kişilik Sümela Örenyeri Bilimsel Danışma Kurulu üyeleri, restorasyon çalışmalarını yerinde inceledi. Heyetin konuşmaları rezaleti ortaya koyuyor...

A+A-

Türkiye'nin en önemli turizm merkezlerinden biri olan Trabzon'un Maçka İlçesi Altındere Vadisi'nde bulunan Sümela Örenyeri'ndeki restorasyon çalışmaları Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından oluşturulan Sümela Örenyeri Bilimsel Danışma Kurulu tarafından incelendi.


Son aylarda yapımı ve restorasyon çalışmaları ile gündeme gelen Sümela Örenyeri, Trabzon İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ve Müze Müdürlüğü'nün talebi üzerine Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından oluşturulan heyet tarafından incelenmeye alındı.
İlk restorasyon çalışmalarının 1987 yılında başlamasına rağmen aradan geçen 20 yıla rağmen hala restorasyonu bitirilemeyen Manastırın, son yıllarda yapılan restorasyon çalışmaları spekülasyonlara neden olmuştu. Bunun üzerine Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından oluşturulan bilim heyeti bugün manastırda incelemelerde bulunurken, restorasyon çalışmalarının beğenilmediği öğrenildi.

Çoğunluğu akademisyen ve uzmanlardan oluşan Sümela Örenyeri Bilimsel Danışma Kurulu üyesi 14 kişi, manastırdaki işçilikten memnun kalmazken, manastırdaki restorasyonda özellikle kullanılan malzemenin aslına uygun olmadığı üzerinde durdu.

Trabzon İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü yetkililerinden bilgi alan kurul üyelerinin kendi aralarında yaptıkları konuşmalarda, "Sümela Manastırı bir tarlaya dönmüş. Yok gibi bir şey. Burada kullanılan taşların hiç biri eskisi gibi değil, hiç yapmasalardı daha iyiydi. Taşları eskiterek geçmişteki halini aldıramazsınız. Burada yapılan kapılar dünyanın en iğrenç şeyi. Bunları kimsenin savunmaya hakkı yok. Eski haliyle hiçbir ilgisi yok" dedikleri duyuldu.

Kendi aralarında sohbet eden kurul üyelerinin Sümela Manastırı'nda kullanılan malzemenin tarihi dokuyu değiştirdiğini belirtiler.
Sümela Manastırında kullanılan kapı kollarının günümüzde evlerde kullanılan kapı kollarından olması ve yerde kullanılan 'andezit' taşlarının eksik kısımlarının da orijinal olmayan yeni taşlarla örülmesine dikkat çeken heyet üyeleri manastırdaki inceleme sonrası Usta Otel'de bir toplantı yaptılar. İnceleme ve Usta Otel'deki toplantı ile ilgili basın mensuplarına herhangi bir açıklama yapılmadı.

Öte yandan, restorasyonu tartışma konusu olan Sümela Örenyeri için oluşturulan Bilimsel Danışma Kurulu'nda Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü Öğretim üyesi Prof. Dr. Ayşe Sağgöz, Atatürk Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Başkanı Prof. Dr. Hamza Gündoğdu, ODTÜ Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü Öğretim üyesi Prof..Dr. Fuat Gökçe, İstanbul Restorasyon ve Konservasyon Merkez Laboratuarı Müdürü Güven Gökçe, Ankara Rölöve ve Anıtlar Müdürü Ahmet İmamoğlu bulunuyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız
2 Yorum