Sümela manastırı tehlike altında
Trabzonun dünyaca ünlü Sümela Manastırı heyelan tehlikesiyle karşı karşıya.
Manastırın 100 metre yukarısında 9 yıl önce meydana gelen heyelan nedeniyle sosyal tesisler ve yol zarar görmüştü.
Zarar gören yerler onarılırken heyelanın yaşandığı alanda bugüne kadar hiçbir çalışma yapılmadı.
Karadeniz Teknik Üniversitesi Of Teknik Eğitim Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Kenan Gelişli, yaptıkları araştırmada tehlike çanlarının çaldığını belirlediklerini söyledi. Oradaki kayaların tespit edilip düşürülmesi, uzun vadede de yapıştırılması gerektiğine vurgu yapan Gelişli, "Biran önce tedbir alınmalı. Çünkü kayalar her an düşebilir ve yeni bir heyelan yaşanabilir" dedi.
Trabzon Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün bu yönde çalışması olduğu ancak proje aşamasına henüz gelmediği öğrenildi.
YOL VE TESİS ONARILDI
Tarih boyunca birçok depreme ve işgale dayanarak ayakta kalmayı başaran tarihi Sümela Manastırı bu kez heyelan tehlikesiyle karşı karşıya. Tehlikenin kaynağı 2001 yılına dayanıyor. Her yıl ortalama 300 bin civarında yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği manastırda 9 yıl önce heyelan yaşanmıştı. Tarihi yapının hemen üst tarafındaki bölge çatlamış tonlarca ağırlıktaki kayalar ‘manastırı teğet geçerek’ vadiye yuvarlanmıştı. Kayalar dev ağaçları devirmiş, sosyal tesisleri yıkmış, yola zarar vermişti. Olayda şans eseri ölen ya da yaralanan olmamıştı. Tarihi yapı herhangi bir tehlikeye karşı bir süre turistlerin ziyaretine kapatılırken gönderilen 150 bin lira kaynakla sosyal tesisler ve tuvalet yeniden yapıldı, yol onarıldı. Ancak, sorunun kaynağı olan yere aradan 9 yıl geçmesine rağmen neşter vurulmadı.
KTÜ RAPORU: "FİZİKSEL BOZUNMA SÜRECİ HIZLANDI"
Karadeniz Teknik Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği bölümündeki bilim adamları, bir süre önce manastırı tehdit eden bu alanda incelemelerde bulundu. Hazırlanan raporda şu görüşlere yer verildi: "Sümela yamacındaki oluşum tehlike arz etmektedir. Kopma ekseninden itibaren yuvarlanma mesafesi ve yamaç eğimi fazla olduğu için, çok küçük kaya bloklar bile çok büyük hasarlara sebebiyet verebilecek durumdadır. Manastır alanında iklimin çok sert olması, gece gündüz sıcaklık farklarının yüksekliği, donma ve çözülme, sızan suların kimyasal etkisi, bitki kökleri, organizmaların etkisi ile bol yağış, bu alandaki etkinliğin fiziksel bozunma sürecini oldukça hızlandırmıştır. Elde edilen veriler ışığında yamaçta düşme, kayma, yuvarlanma ve devrilme türü hareketlerin zaman zaman tekrarlanabileceği sonucuna varılmıştır."
GELİŞLİ: "ACİLEN TEDBİR ALINMALI"
Araştırmayı yapan ekipte yer alan Karadeniz Teknik Üniversitesi’ne bağlı Of Teknik Eğitim Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Kenan Gelişli, tehlike çanlarının çaldığını söyledi. Oradaki kayaların tespit edilip düşürülmesi, uzun vadede de yapıştırılması gerektiğine vurgu yapan Gelişli, "Kökü olmayan kaya birikintileri mutlaka temizlenmeli veya bentlerle ana kayaya tutturulması gerekmektedir. Eğer bunlar yapılmaz ise kayalar her an düşebilir, yeni bir heyelan yaşanabilir. Acilen tedbir alınmalı" dedi.
Gelişli, yaşanabilecek olası bir heyelanın manastıra da zarar verebileceğinin altını çizdi. Bu arada Trabzon Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün bu yönde çalışmasının olduğu ancak proje aşamasına gelmediği öğrenildi. Yetkililer, projenin ne zaman tamamlanacağı konusunda tarih vermedi.
HABERE YORUM KAT