Sümela'ya bilimsel onarım
Sümela Manastırı'nda bundan sonra yapılacak onarım çalışmalarının bilimsel danışma kurulunun incelemesinden sonra gerçekleşeceği açıklandı.
Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın, Sümela Manastırı'nda bundan sonra yapacağı çalışmalarının bilimsel danışma kurulunun inceleme sonucu hazırlayacağı rapor doğrultusunda gerçekleştirileceği bildirildi.
Kültür ve Turizm Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Yapının 1929'da geçirdiği yangında büyük tahribata uğradığının belirtilerek, yangında ahşap olan bütün kat döşemeleri ile çatının yanması sonucunda duvarların yatay bağlantılarının tamamen ortadan kalktığı ifade edildi.
Açıklamada, Bakanlık tarafından 1972'den itibaren yapıda yüzey araştırmaları, kazı çalışmaları ile tarihsel araştırmalar sonucunda, kullanılacak malzeme ve yapı tekniklerinin belirlendiği, manastırın rölöve ve restorasyon projelerinin de Karadeniz Teknik Üniversitesi'nce hazırlanarak Trabzon Kültür ve Tabiat Koruma Kurulu'nun 30 Nisan 1993 tarihli kararıyla uygun görüldüğü kaydedildi.
Onaylanan bu projeler doğrultusunda Bakanlık bütçesindeki ödeneklerle manastırın onarımının Trabzon Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü'nün denetiminde devam ettiği, manastırın onarımının geçmiş yıllarda yeterince ödenek ayrılamadığı için uzun sürdüğü belirtildi.
Son 2 yıl içinde Bakanlığın 2 milyon YTL ödenek ayırdığı restorasyonda son aşamaya gelindiği, aydınlatma çalışmaları ile Vazelon ve Kuştul manastırlarının restorasyonuna da gelecek aylarda TÜRSAB'ın sponsorluğunda devam edileceği bildirildi.
KURUL, 9 KASIMDA TOPLANACAK-
Bakanlığın son yıllarda anıtsal yapıların korunması ve restorasyonu ile ilgili politikaları kapsamında onarım ve restorasyon çalışmalarına yön vermek, akademik bakış sağlamak amacıyla bilimsel danışma kurulları oluşturulduğuna da yer verilen açıklamada, bu kapsamda 13 Temmuz 2007 tarihinde de Sümela Manastırı Bilimsel Danışma Kurulunun oluşturulduğu belirtildi.
Bu kurulda Karadeniz Teknik Üniversitesi, ODTÜ ve Atatürk Üniversitesi'nden uzman öğretim üyelerinin bulunduğunun ifade edildiği açıklamada, kurulun ilk toplantısını 9 Kasımda gerçekleştireceği kaydedildi.
Toplantıda, bugüne kadar yapılan restorasyonlar ile bundan sonra yapılacak malzeme, yapım tekniği ve restorasyon ilkelerinin inceleneceği, Bakanlığın bundan sonra yapacağı çalışmalarının da kurulun inceleme sonucu hazırlayacağı rapor doğrultusunda gerçekleştirileceği bildirildi.
CUMHURİYET VE KURTULUŞ SAVAŞI MÜZELERİ-
Bu arada, Cumhuriyet ve Kurtuluş Savaşı Müzeleri'ne ilişkin olarak da bugün bir basın organında haberlerin yer aldığı hatırlatıldı.
İkinci Meclis Binası olarak kullanılan Cumhuriyet Müzesi'nin 2001 ve 2002 yıllarında Bakanlık bütçesinden ayrılan ödenekle çatı ve dış cephe onarımlarının yapıldığı, genel onarım çalışmaları sebebiyle bir süre ziyarete kapatılan müzenin Ocak 2006'da genel kurul salonunun tekrar ziyarete açıldığı kaydedildi.
Bakanlığın çalışmaları sonucu bu binanın bir bütün olarak restore edildiği, çağdaş müzecilik anlayışına uygun teşhir tanziminin yapılması amacıyla bu yıl rölöve, restitüsyon ve restorasyon projelerinin gerçekleştirildiği belirtildi. Projeler doğrultusunda Ankara Kurtuluş Savaşı ve Cumhuriyet Müzesi onarımı, teşhir ve tanzim işinin 16 Ekim 2007 tarihinde yapılarak imalatlara başlandığı hatırlatıldı.
Anadolu Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi'nce oluşturulan uzman ekip tarafından yapılan balmumu heykellerin de Cumhuriyet Müzesi Genel Kurul Salonu'nda sergilenmeye başlandığı, hasarlı heykellerin zarar görmemesi için teşhir ve tanzim çalışmaları sırasında ayrıntılı bakımlarının yapılması amacıyla da konunun uzmanlarıyla irtibat kurulduğu belirtildi. Bu çalışmalar kapsamında heykellerin bakımlarının gerçekleştirileceği ifade edildi.
Bunun yanında, müzelerde rehber kadrosu bulunmamasına karşın, talep halinde ziyaretçilere müze personelince bilgi verildiği, ayrıca ulusal tarihte önemli yeri bulunan dönem ve olaylara ilişkin güncel teknolojik imkanlardan da yararlanılarak bilgilendirmede bulunulacağı kaydedildi.
Cumhuriyet Müzesi'nde sergilenen, Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı Komutanı Albay Halil Yurdakul'un oğlu Uzer Yurdakul'dan satın alınan Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'e ait süveterin de özgün haliyle müzede koruma altına alındığı, geçen yılın Aralık ayında açılan ve Ata'nın özel eşyalarından oluşan geçici sergide bu süveterin de yer aldığı belirtildi. Atatürk'ün tüm özel eşyaları gibi, süveterinin de Kültür ve Turizm Bakanlığı uzmanları tarafından sürekli bakım ve kontrol altında tutulduğu ifade edildi.
HABERE YORUM KAT