Tarih kalelerde yaşar
Yöre tarihi eserler bakımından oldukça zengindir. Bunlardan bazıları Rize kalesi, Zil kalesi, Kiz kalesi, Ciha kalesi...
Rize Kalesi :
Rize kent merkezinin güneybatısında yer alan kale, iç kale ve aşağı kaleden oluşmaktadır. İlk yapım tarihi konusunda kesin bilgiler bulunmamaktadır. İç kale M.S. 6. yüzyılda yeniden inşa edilmiş, 14. yüzyıl başlarında da Cenevizliler tarafından aşağı surlar yapılmıştır.
Kale, Osmanlı döneminde onarılarak kullanılmıştır. Kısmen düzgün, kısmen moloz taşla yapılmış olan iç kale surları 1,5 m. kalındığındadır ve yarım daire planlı beş kuleye sahiptir.
Zamanında iç kaleden kuzeydoğu ve kuzeybatıya uzanan ve denize ulaşan aşağı kaleden günümüze batı surlarının bir bölümü ve bazı kuleler kalmıştır.
Zil Kalesi:
Ortaçağın sonlarında yapıldığı tahmin edilen kale Çamlıhemşin ilçesindedir. Çam ormanları ile kaplı bir vadiye hâkim bir noktada bir kaya kütlesinin üstüne moloz taşlardan inşa edilmiştir. Duvarları 1,5-2 m. kalınlıktadır. Kalenin doğusu, güneyi ve kuzeyi doğal uçurum olup, yalnızca batı ve kısmen kuzeyde yüksek surlar bulunmaktadır.
Kız Kalesi :
Pazar ilçesinin batı girişinde denizin içerisine bir kaya üzerine inşa edilmiş olup, Bizans döneminden (M.S. 8. yüzyıl) kalmadır. Bu yapı, günümüzde tek bir gözetleme kulesiyle ayakta durmaktadır.
Kale-i Bala:
Çamlıhemşin ilçesinin 40 km. güneyindedir. 150 m. yüksekliğinde bir tepenin üstünde kurulu kalenin MÖ. 200 yıllarında yapıldığı sanılmaktadır.
Ciha Kalesi:
Pazar"dan yedi km. İçeride, Pazar Deresi vadisindeki Lamgo (Hemşin, Yücehisar Köyü) köyü civarında bulunmaktadır. Kale vadinin doğu tarafında bir tepenin güney yamacındadır. Kale duvarlarındaki taşlar rastgele dizilmiş gibi görünmekle beraber, duvar kalınlığı 2 m. yi bulmaktadır. Kalenin tam ortasında kulesi bulunmaktadır.
HABERE YORUM KAT