1. HABERLER

  2. YÖREDEN HABER

  3. RİZE

  4. Tophane projesinden sonuç alındı
Tophane projesinden sonuç alındı

Tophane projesinden sonuç alındı

Rize'de, suça karışma oranının en yüksek olduğu Tophane Mahallesi'nde, Milli Eğitim'in hazırladığı proje netice vermeye başladı.

A+A-

GÖKTÜRK FIRAT
Rize'de, suça karışma oranının en yüksek olduğu Tophane Mahallesi'nde, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, suça meyilli gençleri topluma kazandırmak amacı ile "Tophane Mahallesi Okul Dışı Çocuk ve Gençlerin Sosyal Oryantasyonları, Üretken Hale Getirilmesi Projesi" netice vermeye başladı.

Rize'nin nüfusu en yüksek mahallelerinden olan ve sürekli göç alan Tophane Mahallesi'nde polisiye tedbirlerle önü alınamayan suça karışma oranındaki artış, Rize İl Milli Eğitim Müdürlüğü Rehberlik Araştırma Merkezi tarafından hayata geçirilen proje ile azaltılmaya çalışıldı.

Projede; Tophane Mahallesi'nde çeşitli nedenlerle eğitimlerini yarım bırakmış, işsiz çocuk ve gençlerin yaşadıkları oryantasyon sorununu, mahallenin olumsuz imajıyla kaynaşma kurarak kendilerini bu şekilde ifade etmeye çalışmalarının hayatlarında yol açacağı olumsuzlukların ortadan kaldırılması amaçlandı.

İki yıl süren proje kapsamında 14 ile 20 yaş arası, aralarında; eğitimlerini yarım bırakmış, madde bağımlısı ve sabıkalı 20 genç seçildi. Rehberlik Araştırma Merkezi tarafından ilk olarak Mahalle ve çocukların çevre analizleri çıkarıldı. Aileleri ile birebir görüşmeler yapılarak aile desteği sağlanmaya çalışıldı. 20 gencin psikososyal gelişimlerinin sağlanması için iki yıl boyunca sportif ve sanatsal etkinliklere katılımları sağlandı. Eğitimleri yarım kalmış gençlerin bir bölümünün kaldıkları yerden eğitimlerine devam etmeleri sağlandı.

Proje Sorumlusu Rehberlik Araştırma Merkezi Müdürü Uzman Psikolojik Danışman Recep Özer, iki yıl süren çalışmalar doğrultusunda önemli sonuçlar aldıklarını belirterek şöyle konuştu: "Projenin başında mahallenin edindiği olumsuz imajın nedenlerini, bu gençlerin suça meyilli olmalarının nedenlerini tespit etmek için mahallede bir çok anket ve test yaptık. Mahallenin sürekli göç aldığını, özellikle Doğu ve Güneydoğu bölgelerinden ilimize göçen ailelerin bu mahalleye yerleştikleri, mahalle sakinlerinin sosyal ekonomik yapısının ve okur yazarlık oranının düşük olduğunu tespit ettik. Çeşitli nedenlerden dolayı eğitimini yarım bırakan, işsiz gençlerin kendilerini toplumda kabullendirebilmek ve kendilerine bir rol oluşturmak için mahallenin sahip olduğu bu olumsuz imaj doğrultusunda kendilerini ifade etmeye çalıştıklarını gördük. Proje kapsamında yürütülen eğitim faaliyetleri sonunda mahallede ve seçilen 20 genç üzerinde yeni anket ve test yaptık. Proje başındaki verilere göre yüzde 50 oranında iyileşme olduğu ortaya çıktı."

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız
1 Yorum