Toprak yapımız bozuluyor!
Rize Ziraatçılar Derneği Başkanı Müfit Akman küresel ısınma ile mevsimlerin değişmeye başladığını ve bölgenin de bundan etkileneceğini söyledi.
Rize Ziraatçılar Derneği Başkanı Müfit Akman küresel ısınma ile mevsimlerin değişmeye başladığını söyleyerek “Bölgemizde Nisan gelmeden yeşillenme başladı. Bu küresel ısınmanın bir yansımasıdır. Çay üreticisi gübreleme konusunda bilgilendirilmelidir. Her geçen gün toprağımızı zehirlemeye doğru gidiyoruz. Organik çaya geçişin belli aşamalarını zaten yapmışız.” dedi.
Müfit Akman “Çayda çeşitlendirmelerin yapılması gerek. Ülkemize her yıl 70 bin ton dolayında kaçak çay girmekte. Türk çaycılığı her geçen gün zor duruma düşmekte. Çayımızda kaliteye ve çeşitliliğe ağırlık vermeliyiz. Özel sektörün ise üreticiye ürün bedellerini zamanında ödemesi gerek” dedi.
Mustafa BAYRAK - Rize Ziraatçılar Derneği Başkanı Müfit Akman çay üreticisinin alım satım belgesi konusunda bilgilendirilmesi gerektiğini söyledi. Müfit Akman çay tarımında kaliteyi etkileyen en önemli faktörün başında budamanın geldiğini belirterek “Kaliteli çay üretimi için çaylıkların bakımı ve budama ile gübrelemesi, tekniğe uygun şekilde yapılmalıdır. Gübreleme için Şubat ve Mart ayları en uygun zamandır. Ahır gübresi ve bölgemiz için uygun seçilen 25–5–10 NPK içeren özel çay gübresi verilmelidir. Gübrenin erken veya geç verilmesi ürün üzerinde etki yaratır ve kaliteyi bozar. Kimyasal gübre dekara 60 ile 70 kilo arasında verilmeli” dedi.
Başkan Akman, kaliteli ürün elde edebilmek için Çaykur tarafından belirlenen 7/1 oranında ki budamanın uygun koşullarda yapılması gerektiğini söyleyerek “Verimsiz alanları budamalıyız. +80 bin lirayı almak için değil. Budamada rast gele yapacağımız uygulama çaylıkların çalılaşmasına neden olur. Budama Şubat-Mart ve Nisan aylarında yapılmalı. Bu dönem içinde yapılacak budamadan çıkacak olan dallar çaylık içinde yakılmalıdır. Çay atıkları çay aralarına konarak çürümeye terk edilmelidir. Bu uygulama da bitkinin gelişimine olumlu etki sağlayacaktır” dedi.
Akman, 7/1 oranında budama yapan üreticilerin alım satım sözleşmesi yapmak zorunda olduğunu da kaydederek, “Üreticilerimiz mağdur olmamaları için çay cüzdanlarının bağlı olduğu fabrikalarda hazırlanan alım satım sözleşmesini budamaların tespitini yaptırdıktan sonra bizzat kendileri imzalamak zorundadırlar. Aksi taktirde bu üreticilerimizin yaş çayları alınmayacaktır” dedi.
Çayda yeniliklere gidilmesi gerektiğini de söyleyen Akman “Artık çaya göre fiyat politikası izlenmeli ve çay çeşitlendirilmelidir. Çay, belli kalıplar içinden çıkmalıdır. Yeşil çayda naneli ve diğer ürünlere de geçilmeli. Çayda kalite ile kalitesizlik ayırtılmalı. Ülkemize her yıl 70 bin ton dolayında kaçak çay girmekte. Yıllık tüketimimiz olan 215 bin ton çayın büyük bir bölümü kaçak olarak girmektedir yurdumuza. Bunun önüne geçmeliyiz. Bölgemiz de 4 milyon insan geçimini çaydan sağlamakta. Çayın geleceğini düşünerek çeşitliliğe ve organik çaya ağırlık vermeliyiz. Türk çayı hiçbir katkı maddesi olmadığı için zaten organiktir. Ancak kaliteyi yakalamalıyız ve çeşitliliği artırmalıyız” dedi.
Ziraatçılar Derneği Başkanı Müfit Akman Küresel ısınmanın etkilerinin yavaş yavaş görülmeye başladığını da söyleyerek “Kış bitmeden bazı meyvelerin çiçek açması bunun göstergesidir. Kendimizi küresel ısınmaya karşı hazır hale getirmeliyiz. Sahte yaprak açmalara karşı önlem almalıyız. Çay bahçelerinin bir bölümünü tarıma açarak yeni buluşlar, yeni tarım alanları yaratmalıyız. Çay, tek geçim kaynağı olmaktan çıkmıştır. Çayı çeşitlendirip gerekirse soğuk çay üretimi yapılmalı ve sanayileşme konusunda daha geniş düşünülmeli” dedi.
HABERE YORUM KAT