Trabzon böyleyse, gerisi nasıl?
Ülkede her şeyin iyiye gittiğini gösteren genel ekonomik tabloların, Trabzon ekonomisi için geçerli olmadığı, esnafının iflas ettiği iddiası!
Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Ulusoy, ülkede her şeyin iyiye gittiğini gösteren genel ekonomik tabloların, Trabzon ekonomisi için geçerli olmadığını, şehirdeki esnafının son 5 yılda adeta iflas ettiğini öne sürdü.
KTÜ Maliye Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet Ulusoy, Trabzon Esnaf ve Sanatkarlar Odası'nın (TESOB) 2000-2006 yıllarına ait verilerinden yola çıkarak kentin ekonomik durumuyla ilgili bir takım değerlendirmelerde bulundu. Ülkede büyüme rekorları kırıldığı, enflasyonun tek haneye indiği, işsizliğin azaldığı ve ihracatta artış yaşandığı şeklindeki açıklamaların Trabzon ekonomisi için geçerli olmadığını savunan Prof. Dr. Ulusoy, 2000-2006 dönemi itibarıyla, sadece 2000 ve 2001 yıllarında açılan dükkan sayısının kapanan dükkan sayısından fazla olduğunu söyledi. 2000-2001 yıllarında krize rağmen tablonun olumlu olduğunu kaydeden Prof. Dr. Ulusoy, "Trabzon esnafı krizi sonradan hissetti. 2002-2006 yılları arasındaki bütün dönemlerde kapanan dükkan sayısı, açılandan fazla. Toplam olarak ele aldığımızda 2000-2006 döneminde 15 bin 190 dükkan açılırken, 26 bin 400 esnaf kepenk kapatmıştır. Yani son 5 yılda Trabzon esnafı adeta iflas etmiştir" dedi.
Kapanan işyerlerinin sektörel dağılımı hususunda da bilgi veren Prof. Dr. Ulusoy, "Bu süreçte en çok Şoförler ve Otomobilciler Odası'na kayıtlı esnaf işini kaybetti. Taksi dolmuştan minibüse geçilmesinin bu kapanışta etkili olduğu dikkate alınırsa bu durum değerlendirme dışında tutulabilir. Şoför esnafını ise bakkal ve sebzeciler, konfeksiyoncu ve tuhafiyeciler, terziler, madeni sanatlar, marangoz ve mobilyacılar takip ediyor. Açılan ve kapanan işyeri sayısını değerlendirdiğimizde, 2000-2006 döneminde bin 604 yeni bakkal açılırken, 3 bin 86'sının kapandığını görüyoruz. Bakkal sayısı net olarak bin 482 adet azaldı. Aynı şekilde terzi sayısı 991, konfeksiyoncu ve tuhafiyeci 903, lokantacı 255 adet azalırken, bunu diğer sektörler takip ediyor" diye konuştu.
Yeni açılan işyerlerinin ise otel ve kahvehane türü işyerleri olduğunu belirten Prof. Dr. Ulusoy, bunu berber ve kuaför, ayakkabıcı, elektrikçi ve radyocu, tatlıcı ve şekerci, kamyon ve kamyonetçilerin takip ettiğini, bu sektörlerde açılan işyeri sayısının kapananlardan daha fazla olduğunu dile getirdi.
Esnafların neden kepenk kapattığı incelendiğinde ise bunların büyük kısmının iflas etmek suretiyle işlerinden olduklarına dikkat çeken Prof. Dr. Ahmet Ulusoy, "2000-2006 döneminde 26 bin 400 esnaf neden kepenk kapatmıştır sorusuna cevap aradık. Ayakkabıcılık sektöründe kepenk kapatanların yüzde 94'ü iflas, yüzde 6'sı devir nedeniyle dükkan kapatmıştır. Kapanan 3 bin 86 bakkal dükkanının yüzde 77'si iflas etmiştir. Elektrik ve radyocuların kapanan işyerleri içinde iflas nedeni 71'dir. Kasap ve celeplerin yüzde 80'i, fotoğrafçıların yüzde 71'i, fırıncıların yüzde 70'i, inşaat sektörünün yüzde 65'i iflas nedeniyle işyerlerini kapatmışlardır. İşin açıkçası 2002 yılından itibaren 'Trabzon esnafı iflas etmiştir' dersek çok abartmış olmayız" şeklinde konuştu.
Trabzon'da son dönemlerde kamu yatırımlarında önemli bir artış meydana geldiğini ancak bunların Trabzon ekonomisini geliştirici etkisinin sınırlı kaldığını da vurgulayan Prof. Dr. Ulusoy, üretim, gelir ve iş imkanlarının yetersiz olduğu Trabzon'un ekonomik anlamda kan kaybetmeyi sürdürdüğünü, bunun sonucunda da şehirde işsizlik sorunu ve bunun beslediği şiddet olaylarının yaygın şekilde devam ettiğini ifade etti.
HABERE YORUM KAT