
Trabzon hurması, şifa dağıtıyor
Cennet Hurması olarak da bilinen Trabzon hurmasının bir çok hastalığın doğal şıfa kaynağı olduğu belirtildi.
Halk arasında 'Cennet Hurması' olarak da bilinen ve kışın eksi 120 ile 180 derece arasındaki soğukta ayakta kalabilen Trabzon hurmasının kanser başta olmak üzere birçok hastalığı önlediği, cilt güzelliği ve 'diyet' açısından önemli bir yere sahip olduğu belirtildi.
Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Turan Karadeniz, insan sağlığı açısından çok önemli bir meyve türü olmasına rağmen Trabzon hurmasının üretiminin çok düşük seviyelerde kaldığını belirterek, "Bu meyvenin kıymetini bilmiyoruz" dedi. Trabzon hurmasının anavatanının aslında Çin ve Japonya olduğunu, ülkemizde ise Karadeniz, Hatay ve Antalya civarında yetiştirildiğini ifade eden Prof. Dr. Karadeniz, bu meyvenin Türkiye'de ilk kez Artvin yöresinde yetiştirilmesi ve o dönemde Trabzon'a bağlı bir bucak olması sebebiyle 'Trabzon hurması' denildiğini kaydetti. Bu meyvenin en çok Akdeniz Bölgesi'nde yetiştirildiğini kaydeden Prof. Dr. Karadeniz, "Bu meyve türü subtropik bir iklim meyvesi olmasına rağmen ülkemizde deniz kenarlarında başarıyla yetiştirilmektedir. Kışın yapraklarını döker ama eksi 120 ile 180 derece arasındaki soğuğa dayanır. Taze ve kurutularak tüketildiği gibi, gıda sanayiinin tatlı, dondurma, marmelat, krema, muhallebi, kek, püre gibi alanlarında kullanılır. Bazı ülkelerde meyveler dondurularak, kurutularak, şişelenerek veya taze olarak pazarlamaktadır. A vitamini ve karbonhidratlarca çok zengindir. Kalp-damar sistemi hastalıklarının tedavisinde şifalıdır. Bağışıklık sistemini kuvvetlendirmekte, sindirim sistemi hastalıklarına iyi gelmektedir. Aynı zamanda, günümüzde yaygın olarak görülen kanser hastalıklarından korunmada önemli bir yer tutmaktadır. Genel olarak Trabzon hurması zayıflığın giderilmesine, kansızlığa, vitamin eksikliğine, mide-bağırsak hastalıklarına iyi gelmektedir. Bu meyve yenmeye devam edilirse ishali kesmekte, iştahı açmakta, mideyi kuvvetlendirmekte, safranın hararetini gidermekte, mide gastritini önlemekte, bağırsak iltihabını iyileştirmektedir. Trabzon hurmasının yaprakları kaynatılıp sık sık saçlar yıkanırsa saçlara iyi gelir ve sık sık yüzler yıkanırsa cildi güzelleştirmektedir. Yaprakları ise kaynatılarak elde edilecek su temizlik işlerinde kullanılırsa, deterjan gibi temiz yüzeyler ve eşyalar elde edilmektedir" diye konuştu.
Prof. Dr. Karadeniz, bugün 40'ın üzerindeki ilde ancak 750 bin adet Trabzon hurması ağacı bulunduğunu, bu ağaçlardan sadece 15 bin ton ürün alınabildiğini sözlerine ekledi.
HABERE YORUM KAT
Trabzon hurması oldunu kim söyledi sanada yazmışsın Trabzon hurması bırak bu işleri admin 53 kaldır 61 yaz oraya ozamab
Yanıtla (0) (0)Bizde severek yiyoruz cok yetişmesi veuygun fiyatta almak istiyoruz cok kisi tanımıyor mavurlu meyve sanuyor tanıtım yapılmasını istiyoruz herkes yesin üretimi artsın afiyet olsun kahverengi oluşunun lezzeti harika bir tat herkez yesin
Yanıtla (0) (0)merhabalar.trabzon hurmazi evet faidais chok.
Yanıtla (1) (0)ama en yiy ve biyuk hurma geliyo gurjistanda (trabzon hurmasi 5-nomer) gurgistan hurmasi 10 nomer ve faidasi çok.
şifa kaynağı olan Trabzon hurması çok yenildiğinde kabız yaptığını bilin
Yanıtla (0) (8)Değerli arkadaşlar, şifalı bitkilerimizi bir biyolog (botanikçi bakış açısıyla) olarak ele alıp inceldiğim, toplumda her kesimden kişinin kolaylıkla anlayabilceği bir dille yazdığım tamammen kendime ait özgün bilimsel kaynaklardan derlediğim blogumu siz değerli okuyucularım için hizmete açtım..Faydalanmak isteyenlere şimden yararlı olaması dileğiyle..
Yanıtla (4) (1)http://biyologum.wordpress.com
saygılarımla, lazbiyolog
25 sene önce Trabzon da öğrenci iken kendi memleketinde sonbahar da severek yediğim hurmayı ne yazık ki Trabzon da bulamamıştım. Hatta Trabzonlu lara sorduğumda bu meyvenin şekliini bile tarif ettiğim halde bilmiyorlardı. Bu meyve nasıl oluyorda Trabzon Meyvesi oluyor.
Yanıtla (4) (1)arkadaşlar bizim yörede bunun adı cennet elmasıdır.tadı çok güzeldir yemek için olgunlaşmasını beklemek lazımdır.benimyörem AYDIN-NAZİLLİ DİR.çocukluğumdan beri oralarda yetişir bu meyva.belkide anavatanı AYDIN dır.
Yanıtla (2) (0)arkadaşlar cennet elması tam bir şifa kaynağı. şimdi tam mevsimi bol bol tüketelim. çikolatalı olanı harikaaa :D
Yanıtla (10) (0)Ya yukarıdaki okuyorumda ... Ne kadar herşeyi sahiplenmeyi kendimize ma l ediyoruz. Ve bu işi yaparken amma böbürleniyoruz. Yok Trabzon, Yok rize, Yok Sapanca, yok Hatay, Yok Antalya.....
Yanıtla (3) (1)Nerde yetişirse yetişsin.... Bunun ne önemi var... Böylesine lezzetli bal gibi bir meyveyi Yaradnım bize sunmuş mu ?sunmuş...!
DAHASI NE.......
Utanmasanız Ben Cennet Meyvesi Merhaba diye başlık atacaksınız....
Sahiplenmek yerine daha çok yetiştirelimmm... Herkes bol bol yesin... Baksanıza nelere iyi geliyor....
Ben Antalyalıyım.... Çocukken hiç sevmediğim bu meyveyi şimdi bayıla bayıla yiyorum. 2 türlüsünü gördüm. İkiside çok güzel.....
Hadi biri çıksında bunu nasıl yetiştirebilirz anlatsın....
Ben az önce olgunlaşmış olan meyvesinden yedim. Çekirdeklerini kıyamadım atmaya... Mesela çekirdekten başlayalım işeee...
Söyleyin Çekirdekten yetiştirebilirmiyim Antalya da...
ARKADALLAR BEN BU HURMAYI SENELERDİR YETİŞTİRİYORUZ AYRICA HURMASINI YAPIYORUZ MÜTİŞ BİR HURMA YEMENİZE TAVSİYE EDERİM AYRICA KARGOYLADA GÖDDERİYORUZ
Yanıtla (5) (0)7 bucukk aylık hamileyim ve aylardır hurma aşeriyorum.agustos ayındayıs su anda ve daha bekliyorum cıkıcak diye artık rüyalarımaa giriyor ne zaman çıkıcak hurma....?
Yanıtla (0) (2)arkadaşlar hangi agaca aşı olur cvp bekliyom tşk ler
Yanıtla (0) (0)ben bu meyvanın resmen tiryakisi oldum ve fidanını diktim inşallah .
Yanıtla (2) (0)cennet meyvesını ham iken derin dondurucuya koyun donduktan sonra dışarı çıkarıp bekletin çözüldükten sonra afiyetle yiyin.
Yanıtla (0) (0)bu meyveyi herkesin tüketmesni tavsiye ederim ben çok faydasını gördüm kelimelerle anlatamam.
Yanıtla (0) (1)