Trabzon yapıyor Rize bakıyor!
"Dere akar Türkler bakar" sözü "Trabzon yapar Rize bakar" şeklinde değişiyor. Trabzon’un 13 ilçesindeki 37 dere üzerine toplam 58 HES yapılıyor!
(Pazar53/Özel Haber)Rize'de ilk olarak Çamlıhemşin'de yapımına başlanan ve özellikle Trabzon Medyası ile etkili kuruluşlarının desteklediği çevreci eylemlerle trilyonların heba edilmesi pahasına yarım kalan HES projesinin akabinde İkizdere ilçesinde başlayan yatırımlar da aynı tepkilerle sekteye uğratıldı. Erzurum-Ovit yolu kar tünel inşaatlarının Trabzon'daki Karayolları Bölge Müdürlüğü'ne bağlı olması nedeniyle yıllardır askıda kalması, Rize'nin en büyük umudu Tersane projesinin iç çekişmeler sonrası Trabzon'a kayması Rize'nin acizliği olarak gündeme gelmişti.
Akarsuların en yoğun olduğu Rize'deki denemelerin gelen çevreci eylem ve tepkileriyle fos çıkmasının ardından Trabzon, Hidroelektrik Santrallerine 4 koldan sarıldı. Rize'deki çalışmalarda çevrecilerin destekçisi olan Trabzon'daki medya kuruluşları ve etkili-yetkili organlar, kendi illerindeki HES projelerine karşı çıkmak bir yana sonsuz destek veriyorlar.
İşte Trabzon'daki HES çalışmalarıyla ilgili yerel basın yayın organlarının, haberi işleme tarzı. Noktasına dokunmadan aktarıyoruz:
"ENERJİYE DOYACAĞIZ"
YILLARDIR akarsuları boşa akan Trabzon ilinde yeni HES’ler yapılması için geniş kapsamlı bir çalışma yapıldı. Trabzon’un 13 ilçesindeki 37 dere üzerine toplam 58 adet Hidroelektrik Santral kurulması için fizibilite çalışmaları tamamlandı. 9’u Devlet Şu İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü, 18,’i Elektrik İşleri Etüd İdaresi Genel Müdürlüğü (EİE) ve 31’i de tüzel kişiler tarafından hazırlanan projelerin hayata geçirilmesine de başlandı.
Anlaşmalar arka arkaya imzalanıyor
FİZİBİLİTE projesi tamamlanan 58 projenin toplam kurulu gücünün 648,56 MW, toplam üretilecek yıllık elektrik enerjisinin 2415,41 GWh/yıl olacağı belirtildi. Karadeniz Bölgesi’nin elektrik ihtiyacının üzerinde bir üretim olacağı kaydedilirken HES’lerin kurulması için anlaşmalar da arka arkaya imzalanmaya başlandı. Şu ana kadar 10 adet su kullanım anlaşması yapıldığı toplam üretilecek yıllık elektrik enerjisinin de 668,66 GWh/yıl olduğu kaydedildi.
Yıllardır akursuları boşa akan Trabzon ilinde yeni HES’ler yapılması için geniş kapsamlı bir çalışma yapıldı. Trabzon’un 13 ilçesindeki 37 dere üzerine toplam 58 adet Hidroelektrik Santral kurulması için fizibilite çalışmaları tamamlandı. 9’u Devlet Şu İşleri Genel Müdürlüğü, 18,’i Elektrik İşleri Etüd İdaresi Genel Müdürlüğü (EİE) ve 31’i de tüzel kişiler tarafından hazırlanan projelerini hayata geçirilmesine de başlandı.
Fizibilite projesi tamam 58 projenin toplam kurulu gücünün 648,56 MW, toplam üretilecek yıllık elektrik enerjisi 2415,41 GWh/yıl olacağı ve tüm Karadeniz Bölgesi’nin elektrik ihtiyacının üzerinde bir üretim olacağı kaydedildi. Hazırlanan HES’lerin kurulması için anlaşmalarda arka arkaya imzalanmaya başlandı. Şuana kadar 10 adet su kullanım anlaşması yapıldığı toplam kurulu gücü 177,90 MW, toplam üretilecek yıllık elektrik enerjisinin de 668,66 olduğu kaydedildi.
Söz konusu anlaşmalar çerçevesinde 6 adet HES'in projesinin inşaat yapımlarına başlandığı kurulu gücün 158,76 MW, toplam üretilecek yıllık elektrik enerjisi 597,07 GWh/yıl olduğu açıklandı. Fizibilitesi yapılan 58 adet projelerin takriben yatırım bedeli (1 MW için 1 Milyon $ olduğu ) 640 Milyon $ olacağı kaydedildi.
EN FAZLA SANTRAL ARAKLI’YA YAPILIYOR
Trabzon’da kurulması planlanan 58 santralin 12 tanesinin Araklı’ya yapılması düşünülürken, geri kalan HES’lerin yapılacağı ilçeler şöyle, "Çaykara 8, Maçka 9, Of 6, Köprübaşı 5,Vakfıkebir 4, Arsin 3, Tonya 3, Hayrat 3, Sürmene 1, Yomra 1, Akçaabat 1 ve Düzköy 1"
HABERE YORUM KAT