1. HABERLER

  2. YÖREDEN HABER

  3. TRABZON

  4. 'TÜP BEBEK'TE TRABZON FARKI
'TÜP BEBEK'TE TRABZON FARKI

'TÜP BEBEK'TE TRABZON FARKI

Dünyada yeni uygulamaya başlanan ilaçsız tüp bebek yöntemiyle Türkiye’de 50 bebek doğarken, bu bebeklerden 30’u Trabzon’da dünyaya geldi.

A+A-

Klasik tüp bebek yöntemine alternatif olarak geliştirilen ve anne adaylarına ilaç vermeden yumurtaların dış ortamda olgunlaştırılmasını sağlayan ilaçsız tüp bebek yönteminin (In Vitro Maturasyon - IVM) uygulandığı merkezlerden biri olan Trabzon, Türkiye standartlarının üstünde bir oranı yakaladı.

Dünyada yeni yeni yaygınlaşan ilaçsız tüp bebek yöntemi ile 2 binin üzerinde bebek dünyaya gelirken, Türkiye’deki bebek sayısının 50 civarında olduğu ve bu bebeklerin 30’unun da Trabzon’da doğduğu ifade edildi.

32045

MUTLU AİLELER TRABZON'DA BULUŞTU

İlaçsız tüp bebek yöntemiyle dünyaya gelen bebekler Trabzon’da buluştu. Trabzon Zorlu Grand Hotel'de düzenlenen programa katılan aileler, CLINART Tüp Bebek ve Kadın Sağlığı Merkezi ekibiyle mutluluk tablosu oluşturdular.

32046

TRABZON MARKA OLDU

Trabzon CLINART Tüp Bebek ve Kadın Sağlığı Merkezi Koordinatörü Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Jin. Op. Dr. Şafak Hatırnaz, ilaçsız tüp bebek yönteminin dünyada yeni yeni yaygınlaştığını, Türkiye'de ise 2007 yılından itibaren uygulanmaya başlandığını belirterek, “Kayıtlara göre bu yöntemle doğan bebek sayısının dünyada 2 bin, Türkiye'de ise 50 olduğunu biliyoruz. Bölgemiz için sevindirici olan konu ise Türkiye’deki 50 bebeğin 30’a yakınının Trabzon’da dünyaya gelmesidir” dedi.

32047

YÖNTEMİN AVANTAJLARI 

İlaçsız tüp bebek yönteminin, 35 yaşın altında, yumurtalık kalitesi iyi olan hastalara uygulandığını ve yumurtaların anne vücudu dışında olgunlaştırıldığını kaydeden Hatırnaz, şöyle devam etti: ''Bu yöntemde anneye ilaç verilmiyor. Tedavilerde hastaya ilaç verdiğiniz zaman yumurtalıkların eski haline gelmesi için en az 3–4 ay beklemeniz lazım. Bu tedavi yönteminde ilaç vermiyoruz, dolayısıyla yumurtalıkları uyarmıyoruz. Hastaların en büyük kaygısı ilaçtan ötürü yumurtalıkta gelecekte kanserleşme riski olup olmayacağıdır. Bu yöntem, böyle bir ihtimali tamamen ortadan kaldırıyor.''

Hatırnaz, ilaçsız tüp bebek yönteminde maliyet ve ilaç sarfiyatının çok az olduğuna dikkati çekerek, hastada ilaca bağlı gelişen aşırı uyarılma sendromunun olmaması ve maliyet düşüklüğü nedeniyle bu yöntemin, Sağlık Bakanlığınca değerlendirmeye alınıp sonuçları oldukça az olan aşılama yöntemine alternatif hale getirilmesinin önemli avantaj sağlayacağını söyledi.

İlaçsız tüp bebek yönteminin düşük ve erken doğum riskini azaltması ayrıca tekil doğum şansının oldukça fazla olması sebebiyle de avantajlı olduğunu ifade eden Hatırnaz, ilaçsız tüp bebek yönteminin, özellikle kanser ile karşılaşmış hastalarda en önemli alternatif tedavi haline geldiğini belirtti.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız
12 Yorum