1. HABERLER

  2. YÖREDEN HABER

  3. TRABZON

  4. Türkiye'de sadece 5 hastanede var
Türkiye'de sadece 5 hastanede var

Türkiye'de sadece 5 hastanede var

Özellikle beyin kanseri türünün tedavisi için geliştirilen ve Türkiye'de sadece 5 merkezde bulunan cihaz, Numune Hastanesi’nde hizmete sunuldu.

A+A-

Son yüzyılın tedavisi zor hastalıklarından olan kanserin ve özellikle beyin kanseri türünün tedavisi için geliştirilen Tomotherapy cihazı Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde hizmete sunuldu.


Türkiye’de 5 Merkezde Var

Türkiye'de sadece 5 merkeze kurulan ve Karadeniz Bölgesi’nde sadece Numune Hastanesi’nde olan Tomotherapy cihazı bütün kanser türlerinde etkin tedavide kullanılıyor.

Her Türe Etkin Tedavi

Uzmanlar boyun, prostat, gırtlak, hipofarenks, orofarenks, nonafarenks, dil, ağıt tabanı kanserlerinin tedavisinde seansların 10 dakika kadar sürdüğünü belirtti.

Sağlıklı Hücreleri Öldürmüyor

Tomotherapyle artık hücrelerin korunabildiği belirtilirken tümöre istenilen dozun verilebildiği ve diğer radyoterapi türlerine göre sağlam hücreleri öldürmediği kaydedildi.

İnsanlığın son yüzyıldaki en büyük hastalıklarından olan kanserin özellikle beyin kanseri türü artık tarihe karışıyor. TomoTherapy Hı Art’ isimli cihazla kanser türlerinin pek çoğununu yanı sıra geniş beyin tümörüne kesin tedavi imkanı sağlanıyor.

Türkiye’de sadece 5 merkezde bulunan ve Karadeniz Bölgesi’nde Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde bulunan Tomotherapy cihazı bütün kanser türlerinde kullanılma imkanı olduğunu söyleyen uzmanlar özellikle baş, boyun, prostat, gırtlak, tükrük bezi kanseri, hipoforenks, orafarenks, nonafarenks, dil, ağız tabanı kanserlerinin tedavisinde daha etkili olduğunu ve tedavide seansların on dakika sürdüğünü belirttiler.

Uzmanlar hasta tedavisine başlanmadan önce tomografi çekildiğini ve doktor tarafından tümör ile korunması gereken kritik organların işaretlendiğine vurgu yaparak, daha sonra radyoterapi fizikçisi ve dozimetrisler tarafından tümöre en yüksek öldürücü dozun ayarlanıp normal dokuların korunacağı planlamanın yapıldığını dile getirdiler.

Tamamen bilgisayar kontrolünde gerçekleşen tedavinin radyasyon onkoloğu tarafından onaylandığı ve tedaviye başlandığını belirtilirken, geleneksel tedavi yöntemleri ile normal doku dozlarının kısıtlı olması sebebiyle tümöre en yüksek dozun verilemediğine işaret edildi.

Uzmanlar Tomotherapy cihazıyla artık hücrelerin korunabildiği için tümöre istenilen dozun verilebildiği ve hastanın kanseri yenme şansının da yüksek olduğu kaydedildi.

Trabzon Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde T.Ç (70) isimli hastaya geniş beyin tümörü tedavisi uyguladıklarını söyleyen uzmanlar, hafta sonları hariç seansların sürdüğünü ifade ettiler. Uzmanlar ilk hastanın tedavisi için Amerika’dan Amerle Chiasson ile Richard Braun’un isimli iki Dozimetris geldiğini ve tamamen bilgisayar kontrolünde hastaya ne kadar doz verileceğini belirlendiğini söylediler.

Sağlık Bakanlığı tarafından Trabzon Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Onkoloji servisine gönderilen Tomotherapy cihazının Hudut ve Sahiller Genel Müdürlüğü tarafından ABD’den 7 trilyon liraya alınıp hediye edildiği kaydedildi.

Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Onkoloji Servisi’nde Dr. Eda Küçüktülü, Dr. Evrim Şavlı, Dr. Cenk Umay, Dr. Ahmet Yaşar Zengin, Radyoterapis Fizikçisi Deniz Çelik, Hüseyin Kıvanç, Hemşire Güler Hancı, Teknisyen Mehmet Ali Öztürk görev yapıyorlar.

Radyoterapinin yerini alması beklenen yeni yöntemin kanserli hücreler üzerinde daha etkili olduğu ve ışın tedavisinin yarattığı olumsuzlukları en aza indirdiği belirtiliyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız
1 Yorum