1. HABERLER

  2. YÖREDEN HABER

  3. TRABZON

  4. Türkiye'nin %60'ı yıkılmalı!
Türkiye'nin %60'ı yıkılmalı!

Türkiye'nin %60'ı yıkılmalı!

Trabzon'da konuşan Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir, Türkiye'deki yapıların yüzde 60'ının yıkılıp yeniden yapılması gerektiğini söyledi!

A+A-

ERSEN KÜÇÜK
Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir, Türkiye'deki yapı stokunun yüzde 60'ının yıkılıp yeniden yapılması gerektiğini belirterek, yapılaşma alanında sağlıklı, güvenli ve kaliteli bir sistem oluşturacak bir bakanlığın da kurulması çalışmaları yaptıklarını söyledi.

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Mimarlık Fakültesi tarafından düzenlenen 4. Uluslararası Yaşanabilir Çevreler ve Mimarlık Kongresi (Livenarch), Prof. Dr. Osman Turan Kültür ve Kongre Merkezi'nde başladı.

İki gün sürecek kongrenin açılış törenine Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir, Trabzon Valisi Recep Kızılcık, Mimarlık Fakültesi Yapı Bilgisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Şengül Öymen Gür ile yerli ve yabancı akademisyenler katıldı.
22184
Kendisi de KTÜ Mimarlık Fakültesi'nden mezun olan Bakan Demir, konuşmasını yapmak için çıktığı kürsüde hocası Prof. Dr. Şengül Öymen Gür'ün elini öptü.

Türkiye'de birçok alanda olduğu gibi bayındırlık alanında da sistemsizlikten kaynaklanan çok sayıda problemin ortaya çıktığını, bunların biriktiğini dile getiren Bakan Demir, bu gidişe bir an önce dur denilmesi gerektiğini vurguladı.

Bayındırlık ve İskan Bakanlığı olarak bu ihtiyacı gördüklerini ve bu yönde çalışma başlattıklarını ifade eden Bakan Demir, bunun için etkili bir sistem kurulmasının kaçınılmaz olduğunu kaydetti.

"TÜRKİYE'DEKİ YAPI STOKUNU SAĞLIKLI BİR DÖNÜŞÜME TABİ TUTMAK ZORUNDAYIZ"
Türkiye'deki yapı stokunun büyük oranda sağlıklı bir dönüşüme tabi tutulması gerektiğini söyleyen Bakan Demir, "Şu anda ülkemizdeki yapı stokunun yüzde 60'ını yıkıp yeniden yapmamız gereken bir durumla karşı karşıyayız. Bunları sağlıklı bir dönüşüme tabi tutacak sistemleri oluşturmak zorundayız. Fakat bu çalışmaları yapmadan önce bugünden tezi yok kentsel ve kırsal çevrelerde, bundan sonra yapılacak çalışmalarda, hem planlamada hem yapımda, mimarlığın ve mühendisliğin en verimli ve etkin şekilde kullanılmasını sağlamalıyız. Ülkemizi bu tür kötü yapılaşmalardan kurtarmamız gerektiğine inanıyoruz" diye konuştu.

"PLANLAMA SÜRECİNİ SAĞLIKLI HALE GETİRMELİYİZ"
"Özellikle planlama sürecini sağlıklı hale getirmek etmek zorundayız" diyen Bakan Demir, bu alanda yeni bir bakanlığın kurulması için çalışma halinde olduklarını dile getirdi.

Bakan Demir sözlerini şöyle sürdürdü: "Bunun için yerel yönetimlerin yetkilerini daraltmadan, katılımcılığı artırarak, çok iyi denetlenebilir, tüm planlama süreçlerine katkı sağlayan, politika üreten ve bu süreçleri denetleyen bir bakanlığa dönüştürmek durumunda olduğumuzu biliyoruz. Bir başka önemli konu da tüm fiziki çevrelerin, yapıların, özellikle malzeme kullanımından başlamak üzere projesini teknik kurallara, güvenli, sağlıklı enerji konusunda verimli, güvenli yapıları da oluşturacak sistemleri temin etmek durumundayız. Yani önümüzdeki süreçte ismi hukuki olarak belki Bayındırlık ve İskan Bakanlığı olmayacak ama tüm plan süreçlerinde, stratejik olarak politika oluşturan, süreci izleyen, sürece katkı sağlayan, süreci denetleyen, mimarlarımızı ve tasarımcılarımızı güçlendiren, mesleklerini sağlıklı bir şekilde icra etmelerine destek sağlayan ve tüm yapımı sağlıklı, kaliteli ve güvenli bir şekilde yürütülmesi için önümüzdeki 1-1,5 yıl içinde yeni bir bakanlığın oluşturulma durumunda olduğunu ifade etmek istiyorum."

Bakan Mustafa Demir'e konuşmasının ardından Prof. Dr. Şengül Öymen Gür tarafından plaket takdim edilirken, Bakan Demir de hocası Gür'e bir vazo hediye etti.

4. Uluslararası Yaşanabilir Çevreler ve Mimarlık Kongresi, açılış töreninin ardından akademisyenler ve konularında uzman isimlerin verdikleri sunumlarla devam etti.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız
1 Yorum