TV frekansları değişiyor
Televizyon kanalları Türksat 3A'ya geçiyor. Yeni dönemde değişen sadece frekans ayarları olmayacak.
Turksat 3A'nın, 27 Ekim'de hizmete girmesiyle, yayınları uydudan izleyenler frekanslarını değiştirmek zorunda kalacak. Eğer frekansı ayarlamışsanız, yeni uydunun getirdiği yeniliklerle yayınları izlemeye devam edebileceksiniz.
YAIPLMASI GEREKEN FREKANS DEĞİŞİKLİĞİ
Televizyon kanalları yeni uydu üzerinden yayınlarına devam edecek, ancak 27 Ekim saat 02.00 itibari ile frekansları değişecek.
Bu nedenle, yayınları uydu üzerinden alanların yeniden otomatik kanal arama yapmaları gerekiyor. Kullanıcılar frekans ayarlarını kendi uydu alıcıları üzerinden yapabilecekler. Bunun dışından ekstra bir işlem yapılması gerekmiyor.
GÖRÜNTÜ KALİTESİ YÜKSELECEK
Turksat 3A ile ilgili NTVMSNBC'ye konuşan Turksat yetkilileri yeni uydunun özelliklerini ve getirdiği yenilikleri şöyle anlattı:
Turksat 3A ile birlikte daha fazla kapasiteye ulaşmış oluyoruz, böylelikle dileyen kanallara daha fazla kapasite sağlayabiliyoruz. Ayrıca yeni uydumuzla daha güçlü yayın yapabiliyoruz. Bu iki gelişme görüntü kalitesinin de artması anlamına geliyor. Kapasiteyi arttırdığınızda, ulaştırdığınız database de artıyor. Bu elbette kanalların talebine bağlı. Kullanıcı televizyonlar daha fazla database talep ettikleri zaman, sinyalleri daha güçlü oluyor, daha fazla data aktararak daha kaliteli yayın ulaştırabiliyorlar.
HD YAYINLAR İZLENEBİLECEK
Bir örnek vermek gerekirse bugün 3 megahertzle (MHz) yayın yapan kanallar da var, 4 - 4,5 MHz ile yayın yapanlar da var. Elbette 4,5 MHz ile yayın yapan kanalın görüntü kalitesi daha fazla oluyor. Yeni uydumuzla birlikte, kanallara daha fazla data aktarımı için kapasite sağlayabiliyoruz. Bir başka önemli yenilik de HD (yüksek çözünürlüklü) yayınlarla ilgili. HD yayınlar için en az 9 - 12 MHz frekansta yayın yapmak gerekiyor. Turksat 3A ile bu da mümkün olacak.
PAKET YAYINLAR
Türksat 3A'nın getirdiği bir diğer yenilik de paket yayınlarla ilgili... Paket yayın sistemiyle ayrı ayrı kanalların uyduya gönderdikleri sinyallerden daha fazlasını toplu olarak ve daha güçlü bir biçimde kullanıcılara geri gönderebiliyoruz. Bir transponderdaki (uyduya gelen sinyali alan ve bunu güçlendirerek kapsama alanına geri gönderen uydu üzerindeki ekipman) ayrı ayrı kanal sayısını azalttığınız zaman, transponder daha güçlü bir sinyal veriyor. Bu nedenle kanalların transponderdan ayrı ayrı yaptıkları yayın, bir paket olarak yapıldığında, sinyalin gücü artıyor. Görüntü kalitesi yükseliyor.
Paket yayınların bir başka avantajı da verim artışı. Parçalı yayın yapıldığında, yayınların arasına koruma bandı konulması gerekiyor. Bu da kapasitenin bir bölümünün kullanılamaması anlamına geliyor. Ancak paket yayınlarda böyle bir durum sözkonusu değil. Parçalı yayınlarda tüm kapasitenin yüzde sekseni kullanılıyorsa, paket yayınlarda bu oran yüzde yüz... Bu da uydunun sağladığı kapasitenin daha da artması anlamına geliyor. Bu nedenle, şu an net bir şey söylemek mümkün değil ama ileride kablolu TV kanalarında da bir artış olabilir.
KÜÇÜK ANTENLER DE YAYIN ALABİLECEK
Kapasitenin yükselmesi ve sinyalin artması, uydunun kapsama alanının genişlemesine de katkı yapacak. Böylelikle hem kapsama alanının uç noktalarındaki kullanıcılar yayınları kaliteli olarak alabilecekler, hem de kapsama alanın içindeki kullanıcılar daha küçük antenlerle yayına ulaşabilecekler.
HABERE YORUM KAT