Üreticinin yaşam seviyesi için
D.Karadeniz'de 6 ilde yürütülen proje ile fındık ve çay tarımıyla sınırlı bölgede çoklu tarıma geçilmesi ve yaşam seviyelesinin iyileştirilmesi hedefleniyor.
- DOĞU KARADENİZ ÇİFTÇİLERİNİN YAŞAM SEVİYESİNİ İYİLEŞTİRME PROJESİ
- TARIM VE KÖY İŞLERİ BAKANLIĞI, TÜGEM VE JICA TARAFINDAN YÜRÜTÜLEN PROJE İLE DOĞU KARADENİZ BÖLGESİ'NDEKİ 6 İLİN ÇİFTÇLERİN YAŞAM SEVİYESİNİN İYİLEŞTİRİLMESİ PLANLANIYOR
- TRABZON TARIM İL MÜDÜRÜ DR. TEMEL ŞAHİN: DOĞU KARADENİZ BÖLGESİ'NDE FINDIK VE ÇAY TARIMINDAN ÇOKLU TARIMA GEÇİLMESİNİ HEDEFLİYORUZ. PROJE İLE ÇOKLU ÇİFTLİK MODELLERİ OLUŞTRULARAK BÖLGEDEKİ ÇİFTÇİLERİN YAŞAM SEVİYELERİNİN İYİLEŞTİRİLMESİNİ HEDEFLİYORUZ
ERSEN KÜÇÜK
Trabzon Tarım İl Müdürü Dr. Temel Şahin, Doğu Karadeniz Bölgesi'ndeki 6 ilde yürütülen proje ile fındık ve çay tarımıyla sınırlı bölgede çoklu tarıma geçilmesinin ve çiftçilerin de yaşam seviyelerinin iyileştirilmesinin hedeflendiğini söyledi.
Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı, Tarımsal Üretim ve Geliştirme Genel Müdürlüğü (TÜGEM) ve Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı (JICA) tarafından birlikte yürütülen ve Doğu Karadeniz Bölgesi Bölgesel Gelişme Planı (DOKAP) kapsamındaki 6 ilde yaşayan çiftçilerin yaşam seviyelerinin iyileştirilmesini amaçlayan 'Doğu Karadeniz Bölgesi'ndeki Küçük Ölçekli Çiftçilerin Yaşam Seviyelerinin İyileştirilmesi Projesi'nin tanıtım ve 2007 yılı değerlendirme toplantısı Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası'nda (TTSO) yapıldı.
Trabzon Tarım İl Müdürü Dr. Temel Şahin, projeyi uygulan Türk ve Japon uzmanların katıldığı toplantının açılışında projeyle ilgili bilgi veren Dr. Şahin, projenin amacının Trabzon, Ordu, Giresun, Rize, Gümüşhane ve Artvin'deki temel tarım sistemlerinin geliştirilmesi olduğunu söyledi.
Projenin hedeflerini anlatan Dr. Şahin, Proje ile bölgedeki tarımı geliştirmek için tarımsal bilgi ve yayım sistemlerinin geliştirilmesi, model alanda deneysel çoklu tarımın geliştirilmesi ve 6 ilde küçük ölçekli çiftçiler için tarım geliştirme planının öneriliyor. Bu amaçla Doğu Karadeniz Bölgesi tarım sisteminin fındık ve çaydan çoklu tarıma geçilerek küçük ölçekli çiftçilerin yaşam seviyelerinin iyileştirilmesi hedeflenmektedir. Projenin bölge çiftçisine katkı sağlayacağını düşünüyorum dedi.
Dr. Şahin, fındık ve çaydan başka ek gelir getirici kaynakların geliştirilmesi, seçilen alanlarda çoklu tarım modellerinin kurulması ve çoklu çiftlik modellerinin diğer alanlara yayılmasının projenin diğer hedefleri olduğunu ifade etti.
Toplantıya katılan Japon uzmanlar da 2007 yılı içinde yürütülen çalışmaları değerlendirdi. Japon uzmanlar, Trabzon'un değişik bölgelerinde yürütülen turfanda ve yarı turfanda çilek üretimi, sera programı, mavi yemiş dikim demonstrasyonu, fındık aralarının etkili kullanımı, fidan yetiştiriciliği programı, yeni ürünlerin tanıtılması ve gümüş işlemeciliği destekleme programlarıyla ilgili bilgi verdi ve projelerin sürdürülebilirliğini anlattı.
HABERE YORUM KAT