UZLAŞMA KÜLTÜRÜMÜZE DÖNMEK İSTİYORUZ
Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdür Yardımcısı Erdinç Avşar, Rize'de düzenlenen Ceza hukukunda Alternatif Uyuşmazlık Çözüm Yöntemleri Sempozyumunu değerlendirdi...
Rize'de düzenlenen Ceza hukukunda Alternatif Uyuşmazlık Çözüm Yöntemleri Sempozyumunu değerlendiren Hukuk İşleri Genel Müdür Yardımcısı Erdinç Avşar, “Bu yıl 65 bin dosya mahkemelere gitmeden sonuçlandı. Hedefimiz yılsonuna kadar 150 bin. Çok hızlı gelişme sağlayarak vatandaşımızı mahkemelere gitmekten kurtardı.” Erdinç, “Sempozyum müthiş doğal güzelliği olan Rize’nin tanıtımına da katkı sağladı.” dedi.
Alihan TELATAR
Rize’de düzenlenen ve 2 gün süren Ceza Hukukunda Alternatif Uyuşmazlık Çözüm Yöntemleri sempozyumu sona erdi. Adalet Bakanlığı müsteşarı Kenan İpek ile birlikte Türkiye’nin bir çok ilinden savcı ve hâkimlerin katıldığı sempozyumda hukukta son 15 yılda yapılan yeniliklerle birlikte yeni kamu reformu stratejisi ile yargının gelecek beş yıllık yol haritasını belirlendi.
Sempozyumun ana gündemi olan hukukta arabuluculuk uyuşmazlık çözüm yöntemi ile Yargıtay’a gelecek 100 bin dosyanın da yılda 50 bin dosyaya düşmesi için önemli adımlar atılıp kararlar alındı.
Ceza Hukukunda Alternatif Uyuşmazlık Çözüm yöntemi sempozyumu ile ilgili açıklamalarda bulunan Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdür Yardımcısı Erdinç Avşar “Sempozyumu bir Rize hayranı olan Adalet Bakanlığı müsteşarı Kenan İpek’in isteği ile Rize de gerçekleştirdik. Ben ilk kez Rize’ye geldim ve cennet ülkemizin cennet bir köşesi. Rize Dünyanın en yeşil diyarlarından bir yer. Rize’de bulunmaktan çok mutlu olduk. Adalet Bakanlığı olarak son dönemde ısrarla üstüne durduğumuz konu alternatif uyuşmazlık çözüm yöntemleri. Bizim ceza hukukunda çok yoğun bir dosya trafiği var. Dolaysıyla ceza hukukunda yargılama çok uzun sürüyor. Yargılamaların önüne geçmek ve uyuşmazlıkları başka yöntemlerle çözümlenmesini sağlamak için alternatif çözüm uyuşmazlıkları adı altında bir daire başkanlığı kuruldu. Vatandaşların aralarındaki uyuşmazlığını hızlı bir çözüme kavuşturmak için kurulan bir daire başkanlığı oldu ve kurulmasıyla birlikte çok hızlı gelişme sağladı. Ceza mahkemelerinde ve Cumhuriyet savcılıklarındaki ceza oranlarının mahkemelere gitmeden uzlaşma ile önlenmesi amaçlanıyordu bu da sağlandı. Bu yıl 65 bin dosya mahkemelere gitmeden çözümlendi. Bu da mahkemelerin açılmasını değil kapatılmasını sağlayan bir durum. Müsteşarımızın koyduğu hedefle yıl sonuna kadar kapatılan dosya sayısının 150 bini bulmasını istiyor. Bu da ceza dosyaları anlamında çok büyük bir rakam. Rize’ de düzenlenen bu sempozyumda da savcı ve hâkim arkadaşlarımızla birlikte sertifika ve ödül vererek teşvik ederek birbirleriyle kaynaşmalarını sağlamak çok faydalı oldu” dedi.
Bu sempozyumun Rize’de yapılmasının Rize şehri için de çok güzel olduğunun altını çizen Genel Müdür yardımcısı Erdinç Avşar, şunları söyledi: “Rize’nin tanıtımı açısından da çok faydalı oldu. Müsteşarımız bu tür şeylerin yaygınlaştırılmasını istiyor. Biz, bakanlık olarak böylesine sempozyumları yaygınlaştırarak vatandaşa yönelik çalışmaları geliştirmek istiyoruz. Ayrıca bizim birimimizde arabuluculuk daire bakanlığı var. Bu da hukuk davalarının bir an önce mahkemeler önüne gitmeksizin çözülmesini sağlayan birim. Bu bizim kültürümüzün bir parçası. Toplum olarak uzlaşma, kültürümüzde var. Arabuluculuğu eskiden köylerde ihtiyar heyetleri yapardı. Mahkemelere gitmeden konuları çözerdi. Şimdi hızlı bir şekilde geri dönüş var. Biz kültürümüze dönmek istiyoruz ve vatandaşlarımızın aralarındaki sorunları büyük oranda kendileri halledip devlete yük olmasınlar istiyoruz. Çünkü mahkemelere taşınan bir ihtilaf ilelebet devam ediyor anlamına geliyor. İlişkilerde sıkıntılara neden oluyor. Ancak bu şekilde sonuçlandığı zaman o ihtilaf da ortadan kalkıyor. Arkadaşlık ve komşuluk ilişkileri oluşuyor. Bu anlamda çok faydalı olduğunu söyleyebilirim”
Kendisi gibi bir çok savcı ve hâkim arkadaşının ilk kez Rize’ye geldiğini ifade eden Erdinç Avşar, “Sempozyumda Rizeli savcı ve hâkim arkadaşlarımız da yer aldı. Benim de Rizeli çok yakın arkadaşlarım var. Hasan Kartal da bunlardan biri. Sempozyumdan sonra bize Rize’yi gezdirdiler. Rize’de inanılmaz güzellikler var. Ama şöyle bir sıkıntısı da var. Doğal güzelliği müthiş ancak çay dışında başka şey olmadığından gurbetçilik olmasına memleketlerine büyük bağlılıkları var. Biz bakanlıkta espri olarak Rize kutsat topraklardır diye söyleriz. Böyle bilinir ve anılır. Biz de kutsat topraklarda Rize’yi görüp tanımaktan çok mutlu oldum. Çök güzel ve özel bir yer.” diye konuştu.
HABERE YORUM KAT