
Yaş çay rekoltesi düşüş yaşadı
Rize Ziraat Odası Başkanı Nevzat Paliç, ucuz gübre ve hava şartları nedeniyle bu yıl yaş çayda verimin düşük olacağını tahmin ettiklerini söyledi.
Rize Ziraat Odası Başkanı Nevzat Paliç, yaş çayda birinci sürgünde verimin şu ana kadar düşük gerçekleştiğini söyledi.
Paliç, yaptığı açıklamada, bu yıl çay sezonunun geçen yıla göre hava şartlarından dolayı yaklaşık 1 ay geç başladığını, verimin de şu ana kadar düşük gerçekleştiğini belirtti.
Sezon başında çay bitkisinin ideal gübresinin kompoze gübre (N25.P5.K10) olmasına rağmen, üreticilerin bu gübre pahalı olduğu için daha ucuz, ama kalitesi daha düşük olan gübreleri kullandığını ifade eden Paliç, “Gübreleme, ürüne özellikle ikinci ve üçüncü sürgünde katkı sağlar. Ancak düşük kaliteli gübrenin kullanılması nedeniyle bu yıl ikinci ve üçüncü sürgünde de verimin düşük olacağını tahmin ediyoruz. Bu nedenlerden dolayı da bu yıl rekoltenin geçen yılın altında kalarak, 1 milyon tonun altına düşeceğini tahmin ediyorum” dedi.
Nevzat Paliç, kuru çay üreticisinin yapısı gereği sadece kar yapmayı düşündüğünü, bu nedenle satın aldığı yaş çayın karşılığını bazen gıda ürünü ile yaptığını, bazen de yıllarca ödeme yapmadığına dikkati çekerek, şunları söyledi: “Sektörün iyiye gitmesi ve firmalar arasında yarış ortamı oluşması, üreticinin menfaatine olur. Türkiye'ye kaçak çay girmediği zaman Türkiye'de çay sektöründe fazla sorun kalmaz. Ama kaçak çay, kuru çay üreticisine zarar veriyor. Ülkeye kaçak çay, en fazla 2006 yılında girmişti. Son yıllarda yapılan çalışmalarla bu oran biraz azaltıldı. Biriken stoklar bitti. Kaçak çayla etkin mücadele edilmesi ve önlenmesi halinde özel sektörün yaş çaya daha fazla talip olacağını, daha fazla para vermek durumunda kalacağını düşünüyorum.”
“SEKTÖRÜ AYAKTA TUTAN ÇAYKUR'U KORUMAK GEREK”
Paliç, birinci sürgünde bazı firmaların peşin alım yapmasının bölge ve üretici için önemli bir gelişme olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti: “Sezon başında biz bu yılın daha iyi olacağını tahmin ediyorduk. Çünkü özel firmaların elinde geçen yıldan stok pek kalmadı. Ama bazı ürünlerin gümrüklerden serbest geçişine yönelik düzenlemede kuru çayın olup olmayacağının bir süre belli olmaması, bir tedirginliğe yol açtı. Eğer bu daha erken belli olsaydı sezonun daha iyi olacağını tahmin ediyorduk. Ancak her şeye rağmen bazı özel sektör firmalarının yaş çaya 75, hatta birkaç gün de olsa 79 kuruş fiyat vermeleri, ellerinde stok kalmamasının bir sonucu. Böyle sürmesini, ileride daha iyi olmasını umuyorum. Kaçak çay gelmediği sürece özel sektör çayını satabilecek, bunun sonucu olarak da yaş çaya talepleri artacaktır.”
Her zaman özel sektörün daha iyi olmasından yana olduklarını, çünkü özel sektörün iyi durumda olmasının üreticinin de menfaatine olacağını belirten Paliç, ama bunun yanında sektörü ayakta tutan ÇAYKUR'u da korumanın gerekli olduğu düşüncesini taşıdıklarını söyledi.
Paliç, kuru çayın Türkiye'de ucuz olduğunu ifade ederek, “Türkiye'de kişi başına çay tüketimi 3 kilogram civarında. Bu, çok fazla para etmez. Dünyada belki bizden daha ucuzdur. Ama başka ülkelerin şartları, üretim maliyetleri ile Türkiye'nin şartları ve üretim maliyetleri bir değil. Bu nedenle Türkiye ile çay üreten diğer ülkelerin kıyaslanması doğru değil” diye konuştu.
HABERE YORUM KAT
pazarlıya verebileceğim en iyi yanıt nasrettin hoca hikayelerinde mervcuttur.timur anadoluyu işgal ettiğinde nasrettin hocanın köyüne bir fil bakmalırı için köylüye teslim edilmiş.fil' beslemekte zorlanan halk nasrettin hocanını öncülüğünde timur ile görüşmek üzere huzuruna çıkmaya karar verirler.timurun çadırına yaklaştıkça hocanın arkasındaki insan sayısı azalmış içeri girdiğinde arkasına bakmış kimse yok.köylününm fil den şikayet ettiğini söylese yanlız bırakılmasını nasıl açıklayacaktı.o da dediki köylüye kakmak üzere verdiğiniz filden çok memnun bir tane daha istiyorlar demişkıssadan hisse hiçbir sivil toplum örgütü tek başına birşey ifade etmez onun arkasındaki kamuoyu desteği önemlidir siz bu örgütleri destekten yoksun bıraktıkça ezilmeye mahkusunuz.
Yanıtla (0) (0)kimi şikayet ettiğim hala anlaşılamadı mı yazık. bu ülkede ziraat odaları çay borsaları yada çayla ilgili kurulmuş birsürü dernek ne iş yapıyor. Sadece demeç vermek çaydan kesinti yapmak vs. Tamam anladık hükümet politikaları kötü fakat bu sivil toplum kuruluşlarını da hükümet baskı altına mı almış. niye savunmazlar bu üreticiyi halbuki çay parasından yani hazır paradan kesinti yapmak ne kolay. zahmetsiz .herkes işini layıkıyla yapsa belki politikacılarda bu kadar at koşturamaz meydanlarda
Yanıtla (0) (0)pazarlı habere tepki koyacağına çay üreticisini yoksulluğa itenlere tepki koysaydı daha isabetli olurdu.rizeli kendini yoksullaştırana oy vererek bu sonucu kendi elleri ile gerçekleştirmiş oldu.akp yöneticilerini merak ediyorum sokağa çıktıkları zaman başı dik yürüyebiliyorlarmı? çay üreticisinin yüzüne bakacak yüzü kendilerinde görebiliyorlarmı
Yanıtla (0) (0)çay üretimi yüksek olsa ne olacaktı daha mı çok çay alacaktınız.Haa derseniz ki özele verin. eee gün gelir alırsın paranı alacağın olsun. Ama öyle olmasın peşin istersen iki yıl önceki fiyata peşin satabilirsin. Sanki çay çok alıyormuş gibi çaykur bide üretim düşük diyorsunuz.Çayımızı satamadıktan sonra ürün çok olsa ne olur.Çayımızı satsak özele veya çaykura. Paramızı zamanında alsak o zaman ürünümüzü arttırmak için kaliteli gübre de kullanırdık
Yanıtla (0) (0)