YENİ TV alacaklara rehber
Yeni televizyon alacaklara rehber niteliğinde bilgiler..
Yeni televizyon almak isteyenler, artık eskiden olduğu gibi kaç ekran istediklerini söyleyip işin içinden sıyrılamıyor: HD, LCD, Plazma, HD-ready, Full HD, 720p veya 1080i gibi kavramların anlamını bilmeden seçim yapmamak gerek..
Bilgisayar satın alırken onlarca değişik terimle karşı karşıya gelmeye zaten alışmıştık, ama bir televizyon alırken kafamızın bu kadar karışacağı günlerin geleceğini tahmin etmek zordu. Biz de bu aralar televizyon almak isteyenler veya televizyonlarını tanımak isteyenler için faydalı bir rehber hazırladık...
HD NE DEMEK?
Bilgisayar kullanıcıları için HD uzun süre boyunca hard drive'ın (sabit disk) kısaltması anlamına geldi. Ayrıca bir dönem kullanılan disketlerin de high density (yüksek yoğunluklu) olanları vardı, bunlar HD olarak anılırdı. Bir de video kameralarda görebileceğiniz HDV ibaresi var ki, bu da high definition video (yüksek çözünürlüklü görüntü) anlamına geliyor; bu, sabit disk veya DVD'lere kayıt yapma teknolojisi gelişmeden önce kameraların DV kasetlere çok kaliteli kayıt yapmasını sağlayan bir teknoloji. HD genel olarak 'high definition' anlamına geliyor.
PEKİ HD DVD FARKLI MI?
HD DVD, Toshiba'nın geliştirdiği bir disk formatıydı ve Blu-ray teknolojisiyle yarışıyordu. Benzer özelliklere sahip bu aygıtlar, yaygın olarak kullanılan DVD sürücülerin geldiği yeni aşamaydı. Ortalık HD DVD sürücülerle doldu, ama en sonunda ocak 2008'de format yarışları sona erdi. Film stüdyolarının Warner Bros dışında hepsi Blu-ray formatında DVD yayınlıyordu, Warner Bros da mayıs ayından itibaren sadece Blu-ray DVD'leri çıkaracağını açıklayınca HD DVD formatı ortadan kalkmış oldu.
BAŞKA HD VAR MI?
Eğer bir video kamera üzerinde HD yazıyorsa, bunun anlamı o kameranın 'high definition video' özelliğine (yani çok kaliteli bir görüntüye) sahip olduğu anlamına geliyor. Cep telefonlarının kameralarındaki 2, 3, 5 megapiksel gibi ibarelerle aynı mantıkla çalışan bir hiyerarşiye sahip olan HD kameralar, 8 megapiksele kadar kayıt yapma yeteneğine sahip. Televizyon stüdyoları, Hollywood, hatta amatör sinemalar tarafından kullanılan bu format nasıl layığıyla görüntülenebilir diye sorarsanız, bu sefer HD TV'lere geliyoruz.
HD TELEVİZYON NE DEMEK?
Yeni televizyonların üzerindeki HDTV işareti, o televizyonun 'high definition television' (yüksek çözünürlüklü televizyon) teknolojisini desteklediğini gösterir. Bu da HD formatındaki televizyon yayınlarını, bu formata sahip video kameralarla kaydedilmiş görüntüleri yüksek çözünürlüklü olarak izleyebileceğiniz anlamına gelir. Blu-ray sürücünüzü televizyona bağlayarak 50 GB'a kadar veri depolayabilen bu disklere kayıtlı olan saatlerce uzunluktaki HD görüntüleri seyredebilirsiniz.
720p VE 1018i GİBİ NUMARALAR NEDİR?
Televizyon ekranınızdaki görüntünün yüzlerce çizginin birleşmesinden oluştuğunu düşünün... 720p ('progressive scan') teknolojisinde ekrandaki görüntü 720 çizgi tarafından oluşturuluyor. 1018i'de ('interlaced') ise 1018 çizgiden.
HD ready DERKEN NE KASTEDİLİYOR?
HD ready ve Full HD arasındaki farkı anlamadan HD televizyon almamak gerekiyor. HD ready televizyonların içinde HD uyumlu televizyon özelliği bulunmuyor, ama dışarıdan bağlanan Blu-ray veya Digiturk Plus gibi HD yayın cihazlarıyla televizyon HD yayını gösterebiliyor. Yani HD yayınla arada mutlaka bir aracı olması gerekiyor.
Full HD, 1018 DE AYNI ŞEY Mİ?
Full HD, 1018i görüntü teknolojisinin bir başka ismi aslında. 720p daha düşük, 1080i ise daha yüksek çözünürlüklü görüntü kalitesi sunuyor. Full HD televizyonlar 1080i yayınları gösterebilirken 'HD ready'ler sadece 720p yayınları gösteriyor.
PLAZMA NEDİR O ZAMAN?
Plazma ve LCD televizyonun görüntü teknolojisi, HD ise yayınla ilgili standartlar. Plazma televizyonlarda ekrandaki her nokta, neon ışığına benzeyen ufak bir 'plazma' parçasıyla aydınlatılıyor. Plazmalar 'likit kristal' denilen teknolojiyle aydınlanan LCD'den daha canlı renklere sahip.
BİR DE LCD DİYE BİR ŞEY VAR...
Eğer dizüstü bilgisayarınız varsa LCD ('liquid crystal display') teknolojisiyle zaten tanışmışsınız demektir. LCD'nin dezavantajı ise, plazma'nın aksine, görüntünün her taraftan aynı netlikte görünmemesi, en iyi görüntü için LCD'nin karşısında oturmak gerekiyor.
HABERE YORUM KAT